Thursday, August 28, 2008

Gardos kula - Zemun

Gardos kula u Zemunu:

Da bi obelezili hiljadugodisnjicu svog boravka u Panoniji,Madjari su 1896.


godine u Budimpesti podigli monumentalno obelezje,a jos cetiri takve ista su sazidali u cetiri grada na krajnjim granicama svog tadasnjeg kraljevstva.Zemun kao najjuzniji grad u posedu ugarske krune bio je jedan od ta cetiri grada.


Zemunsko milenijumsko zdanje podignuto je na najistaknutijem delu brda Gardos u rusevini srednjovekovne tvrdjave od koje su ostale danas samo ugaone kule i delovi odbrambenog zida.Kulu su projektovali madjarski arhitekti,eklekticki u mesavini istorijskih stilova sa naglaskom na romanskim elementima.Gradnja je zavrsena 5. avgusta 1896. godine dok je svecano otvaranje bilo 15 dana kasnije.Toga jutra odrzano je svecano bogosluzenje u svim zemunskim crkvama. Cela oblast oko kule danas je popularno setaliste Zemunaca poznatije kao Gardos.Milenijumski spomenik je dobilo naziv po madjarskom junaku i velikom borcu protiv Turaka,Janosu Hunjadiju koji je istina umro u srednjovekovnoj tvrdjavi na Gardosu ali punih 440 godina pre zidanja milenijumske kule.Kulu su dugo koristili i zemunski vatrogasci kao osmatracnicu.

Danas Gardos predstavlja deo Zemuna koji je celina za sebe sa svojim kulturno-istorijskim nasledjem.Arhitektura kuca na Gardosu se razlikuje od ruralnih u ostalom delu Zemuna.Prema svom specificnom polozaju,uskim ulicama sa kaldrmom i kulom Gardos moze da predstavlja i izuzetnu turisticku atrakciju.....

Procitajte i tekst o Gardosu na Wikipedji - http://en.wikipedia.org/wiki/Gardoš

Autor fotografija: Vlada Marinkovic

No comments:

Post a Comment

Ako vam se svideo post...

Ukoliko vam se svidjaju fotografije, predlazem vam da unesete vas E-mail u formu ispod i citate blog i putem maila, ili da se prepisete na feed bloga.
 
Unesite vas E-mail:


Mreza Kreativnih Ljudi

Tihomir Stojanovic blog

Planinarenje - planinarske akcije